miercuri, 19 ianuarie 2011

Bvlgari - expozitia de bijuterii

Stralucire si splendoare extrema, asa s-ar putea descrie inceputul de an la Paris unde faimoasa casa de bijuterii Bvlgari a organizat o ampla retrospectiva la Grand Palais. Intitulata "125 de ani de magnificenta italiana", expozitia reflecta momentele majore din istoria casei Bvlgari prezentand principalele directii estetice care s-au manifestat incepand cu 1884, data cand Sotirio Bulgari, orfevru grec, isi deschide primul magazin pe Via Sistina la Roma.

Evenimentul a adunat mai bine de 600 de capodopere, bijuterii, ceasuri, orologii si piese de arta decorativa, dintre care 100 de piese exclusive sunt pentru prima data expuse publicului.  Retrospectiva de la Grand Palais, aflata sub inaltul patronaj al Presedintelui si Primului Ministru al Italiei si organizata in lunile decembrie si ianuarie, prezinta piese din arhivele Muzeului Bvlgari de la Roma si din colectii private ca cea a familiei Grimaldi, incluzand un colier care a apartinut Printesei Grace de Monaco. 
Expozitia este structurata in 8 capitole dispuse cronologic incepand cu obiectele de argintarie create de fondatorul casei, piese rare din perioada timpurie in stil neo helenic. Stilul oriental cu influente otomane si bizantine, bogat in culori, caracterizeaza inceputurile casei si reflecta transformarile epocii, atunci cand grecul Sotirio Bulgari emigreaza la Roma. Odata cu disparitia Imperiului Otoman, stilul devine mai occidental, de factura Art Deco, inlocuind argintul cu platina si folosind diamante, motive geometrice si elemente naturale stilizate.
 
In anii 30, casa este condusa de Giorgio si Costantino Bulgari, fii fondatorului, iar bijuteriile sunt impozante cu motive geometrice accentuate, diamante simple si diamante asociate unei nestemate de culoare ca safirul sau rubinul, ele sunt transformabile putand deveni brose sau cercei. In anii 40 se reflecta influenta puternica a scolii franceze iar acum aurul predomina, pietrele sunt mai mici si motivele redevin naturaliste. In anii 1950 bijuteriile devin opulente, pietrele imense si numeroase, formele curg in curbe moi atestand gustul pentru exces al anilor Dolce Vita cand Gina Lollobrigida, Anna Magnani, Sophia Loren sau Ingrid Bergman poarta in public bijuteriile Bvlgari. Un colier cu mai bine de 100 de carate de diamante din 1954 pentru Gina Lollobrigida putea fi purtat si ca diadema.  
 
O sala intreaga, cu 16 piese unice si inestimabile, este dedicata colectiei private Elizabeth Taylor despre care sotul ei Richard Burton spunea "Singurul cuvant pe care il stie in italiana este Bulgari". Poate fi admirata brosa de diamante cu smarald central de peste 18 carate oferita de Richard Burton in 1962 cu ocazia logodnei si singura bijuterie purtata la nunta lor din 1964. Tot marea actrita scria in trecut "Unul din marile avantaje ca am turnat Cleopatra la Roma a fost magazinul Bulgari. Mergea des dupa masa si conversam cu Nicola Bulgari."

Galeria anilor 60 cu fondul muzical semnat Nino Rota din filmul La Dolce Vita si pereti ornati cu citate ale monstrilor sacri din epoca, reflecta combinatia de culori aprinse care a devenit emblemetica pentru noua estetica a casei de bijuterii. Smaralde, ametiste, turcoaze si diamante sunt combinate intr-o opulenta cromatica halucinanta si atesta schimbarea radicala in definirea identitatii stilistice a casei - forme afirmate si stilizate, volume rotunde si asocieri inedite de culori. Formele devin structurate, simetrice, compacte, preponderent realizate din aur galben cu triada cromatica traditionala smaralde-rubine-safire asociate exclusiv diamantelor.

Sala dedicata anilor 1970 prezinta puternica influenta pop art, diversele experimente stilistice si predilectia pentru aurul galben care in mod traditional era rezervat doar bijuteriilor de zi, platina si aurul alb fiind destinate pieselor importante pentru seara. Elementele ovale si lanturile impunatoare din aur caracterizeaza perioada. Sala dedicata anilor 1980 subliniaza noul design, inventiv si uneori de avangarda. "Cred ca bijuteriile voastre reprezinta anii 80 si toti incearca sa copieze acest look" spunea Andy Warhol pentru a descrie noul stil cu aur galben, volum, culori puternice, forme nete, motive decorative stilizate.

Expozitia culmineaza sub domul vitrat de la Grand Palais cu o instalatie joc de oglinzi care reconstituie un diamant imens si unde sunt prezentate piesele rare create incepand cu anii 2000 ca un somptuos "rau" de diamante in valoare de mai bine de 20 de milioane de EUR. Spatiile tematice ale expozitiei prezinta evolutia stilului, modul inedit de folosire a monedelor in "bijuteriile numismatice", clasicul motiv al sarpelui pe care casa l-a reinterpretat cu succes sau logo-ul de inspiratie epigrafica romana transformat in element de ornament. Documente istorice, crochiuri, desene, fotografii de artisti, aristocrati sau celebritati, schite ale creatiilor purtate pe marile ecrane, dau viata bijuteriilor fabuloase din trecut.

"O bijuterie Bulgari se recunoaste ca un taior Chanel" - spunea un articol din revista Connaissance des Arts in 1963.






sursa: www.fashionandbeauty.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu